If your spouse, child, widow(er) or parent is not a US citizen and lives in Guatemala, they can be paid dependents’ or survivors’ benefits on your Social Security record there only if they lived in the US for at least 5 years while that family relationship existed, unless one of SSA’s listed exceptions applies. Guatemalan citizenship clears the first of SSA’s two tests: Guatemala meets SSA’s social insurance exception, effective October 1978. But SSA’s manual says dependents and survivors under that exception must also pass the 5-year residency test. These rules come from the Social Security Administration’s (SSA) operations manual, sections RS 02610.025, RS 02610.015 and RS 02610.020, as of 4 November 2026.

Quick summary

QuestionSSA’s rule
Who is covered?Non-US-citizen spouses, surviving spouses, children and parents paid on a worker’s record, first eligible after December 1984
What must they show?At least 5 years living in the US while the family relationship existed
Does Guatemalan citizenship help?It meets the social insurance exception (AEC 6, effective 10/78), but the 5-year test still applies
Can the 5 years be broken up?Yes: one continuous period or separate periods that add up to 5 years
What does not count?1-day visits, 30 consecutive days, 1 full calendar month, or repeated visits
Children who never lived in the USTreated as meeting the test if both parents meet it
Not met?Paid for the first 6 full calendar months outside the US, then suspended from the 7th month
Not affectedEligible before 1 January 1985; worker died in US military service; treaty or totalization country citizens, as SSA lists

Who the rule covers

Section 202(t)(11) of the Social Security Act requires certain non-US-citizen dependents and survivors who are first eligible after December 1984 to have lived in the US for a set period. SSA’s manual says they “must have resided in the United States for at least 5 years as the spouse, surviving spouse, child, or parent of the NH” to receive benefits while living outside the US. NH (number holder) is SSA’s term for the worker whose earnings record pays the benefit.

The requirement is written for family members who are not US citizens. If your child is a US citizen through you, this requirement does not apply to them, and US citizenship for a child born abroad (N-600K) explains one route to proving it. US citizens and Guatemalan citizens paid on their own work record are covered in US Social Security and pensions in Guatemala.

The two tiers, applied to a Guatemalan citizen

SSA describes the dependents and survivors rule as two tiers, and both must be met.

  1. Tier 1: an exception code. The family member must meet one of SSA’s alien exception codes. SSA’s country chart (RS 02610.015) shows Guatemala:
    • Social insurance exception (AEC 6): Yes, effective 10/78.
    • Treaty exception (AEC 5): No.
    • 10-year residence or 40-quarter exceptions (AEC 3 and 4): shown with a dash, which the chart uses to mean the exception does not apply to citizens of that country.
  2. Tier 2: the 5-year residency requirement. SSA’s own example uses a Mexican citizen dependent. Mexico meets the social insurance exception, and SSA says that dependent must also meet the 5-year requirement to be paid while living outside the US. Like Mexico in that example, Guatemala meets the social insurance exception, and neither country is on SSA’s treaty list.

What counts toward the 5 years

  • Continuous or added up. One continuous 5-year period in the US, or separate periods in the US totalling 5 years.
  • Only while the relationship existed. SSA’s wording is 5 years “during which time the relationship with the NH as a spouse, surviving spouse, child, or parent has existed”. Years in the US before the relationship began do not meet that wording.
  • Survivors. A survivor’s US residence after the worker dies may count toward the 5 years.
  • Visits do not count. SSA excludes 1-day visits, 30 consecutive days and 1 full calendar month as periods of residency. Adding up trips for shopping or visiting relatives does not satisfy the requirement. SSA’s manual says “The evidence of residency must support an enduring and close attachment to the United States for at least 5 years”.

SSA’s manual has a separate section, RS 02610.030, with details for spouses, natural children, adopted children and parents. Ask SSA how it applies to your family before you plan around the rule.

Children who never lived in the US

A child who cannot meet the requirement on their own is treated as meeting it if both parents meet it.

If the child does not meet it, SSA’s manual shows what happens. Its example is a child born outside the US, who has never been in the US, whose parent does not meet the 5-year requirement. The child was entitled from February 2007, counted as outside the US for February through July 2007, and suspended from August 2007, the 7th month. In other words, a child who has never been to the US can still be paid for the first 6 months.

If a child or spouse is likely to immigrate, see petitioning a Guatemalan spouse with Form I-130. Time living in the US while the relationship exists counts toward the 5 years.

Who is not affected

SSA lists these groups as outside the 5-year requirement (RS 02610.025, section B):

  • Eligible before 1985. A dependent or survivor who was, or could have been, first eligible for benefits on any earnings record before 1 January 1985. This includes someone eligible for one type of benefit before that date who later becomes eligible for another type on the same record.
  • Military deaths. A dependent or survivor on the record of a worker who died in US military service, or from a service-connected disease or injury.
  • Treaty country citizens. SSA lists the treaty countries as Germany (Federal Republic), Greece, Ireland, Israel, Italy, Japan and the Netherlands (survivor cases). Guatemala is marked No.
  • Totalization country citizens or residents, to the extent the agreement provides. SSA’s list of US totalization agreements (GN 01701.005, effective 17 September 2026) does not include Guatemala. SSA notes that citizens of Australia or Denmark living in a country without a US totalization agreement still have to meet the 5-year requirement.

If someone in your family also holds citizenship of a treaty or totalization country, ask SSA whether that exception applies to them.

If the 5-year test is not met

SSA’s 6-month rule then decides payment (RS 02610.020):

  • Counting the 6 months. The count starts with the first full calendar month after the person leaves the US. Someone outside the US for 6 consecutive calendar months is not paid from the 7th month.
  • Breaking the count. A beneficiary without an exception may still be paid while abroad if they are in the US for even part of a single day within the first 30 days away, or spend 30 consecutive days in the US during the 6-month period.
  • Restarting after suspension. Payments resume only after the person comes back to the US and stays there lawfully for a full calendar month, which SSA defines as 24 hours of every day of that month. For applications filed on or after 1 December 1996, SSA pays for that month only if the person was lawfully present.

Getting paid in Guatemala and who to contact

Deposit options for Guatemala and the SSA office that serves Guatemala are in our guide to US Social Security and pensions in Guatemala. Budget questions for a retiree household are in Retiring to Guatemala on Social Security. If your family member is on SSI rather than benefits on your record, the SSI 30-day rule for Guatemala visits applies instead. For US tax treatment of children who live in Guatemala, see claiming children in Guatemala as dependents.

Sources

General information, not legal or benefits advice. SSA decides each case; confirm your family’s status with SSA before relying on a payment.

Frequently Asked Questions

Can my Guatemalan wife or husband get spouse's benefits on my record while living in Guatemala?

Only if they meet SSA’s 5-year residency requirement or an exception to it. Under Section 202(t)(11) of the Social Security Act, a non-US-citizen spouse first eligible after December 1984 must have lived in the US for at least 5 years while married to you to be paid while living outside the US. Guatemalan citizenship meets SSA’s social insurance exception, but SSA’s manual says dependents and survivors under that exception must also meet the 5-year requirement.

Do visits to the US count toward the 5 years?

No. SSA’s manual says 1-day visits, 30 consecutive days or 1 full calendar month do not count as a period of residency, and stringing together trips for shopping or visiting relatives does not satisfy the requirement. The 5 years can be one continuous period or separate periods that add up to 5 years.

My child has never lived in the US. Can they be paid in Guatemala?

A child who cannot meet the 5 years on their own is treated as meeting it if both parents meet it. Otherwise, SSA’s manual shows a child who has never been in the US can still be paid for the first 6 calendar months of absence, with payments suspended from the 7th month.

Does the rule apply to a widow or widower?

Yes, it covers surviving spouses. SSA’s manual adds that a survivor’s US residence after the worker dies may count toward the 5 years. It does not apply to anyone who was, or could have been, eligible for benefits on any record before January 1, 1985, or to survivors of a worker who died in US military service or from a service-connected disease or injury.

Is Guatemala a treaty or totalization country that avoids the rule?

No. SSA’s country chart lists Guatemala as not meeting the treaty exception, and Guatemala is not on SSA’s list of countries with a US totalization agreement (version effective 17 September 2026).